Nye indlæg

 

Brede dæk vs. Standard dæk.

29-07-2016
Prøvede maj en plus-bike for første gang, og den var faktisk hurtigere end jeg havde forventet. Faktisk også hurtigere end min nuværende 110% race-bike. Så jeg har haft mine tanker ang. Dækstørrelser.

Det var til H12 jeg kørte på 27.5” x 2.8” dæk og en stor grund til at den var hurtig skyldes de mange rødder de har der oppe. Rulle modstanden er lige meget hvordan man tester det, bare større på bredere dæk. Men samtidig har de store dæk og så langt bedre greb, og det er en fordel i sving, stigninger og ved nedbremsninger. Det er her plus-bike vinder tid, og til H12 blev det til meget tid.

Står ikke lige med 20.000,- som jeg med fornuft kan sige, ville være en god ide at kaste efter en lækker plus bike. Men har fundet ud af at min 29” faktisk har mulighed for at køre med 27,5” hjul i stor størrelse. På den måde kan jeg få en cykel som kan bruges på flere måder. 27,5x2,8” har ca. samme udvendige mål som 29x2,1” så mulighed for 2 sæt hjul til samme cykel
 

Nu er jeg jo lidt en nørd på MTB og jeg vil prøve at udfordre dæk grænsen lidt på min 29” i første omgang.
Har i mange år kørt 2,1” og det har fungeret rigtig godt. Men hvor brede dæk kan jeg sætte på??
 

Der er to faktorer i dette forsøg. Hvad er der plads til i min ramme, og hvor brede dæk min fælgbrede kan klare. Det med rammen kan jeg måle mig ud af, og ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation) har kigget lidt på hvad dæk man bør sætte på sin fælg.
 

Fælg brede er målt indvendigt og dækbrede i mm (2,4”=61mm)

2,4” er hvad jeg har plads til i rammen, og ifølge ETRTO kan min fælg også køre med disse dæk. Så det måttes prøves.

Ville godt have en ide om, hvor meget mere modstand jeg får med de brede dæk, så jeg fandt en test rute hvor jeg kunne trille i ca. 3 min uden at bremse eller bruge mine pedaler.
Startede med at trille 3 gange på mine 2,1” det gav følgende tider: 3:28, 3:29 og 3:25 Snit tid på 3min og 27 sek. Med 2,1”
Det samme gjorde jeg med 2,4” og det gav en snit tid på 3 min og 31 sek.

4 sek…. Det lyder ikke af meget, men på en time bliver det over 1 min.

Så kommer der det som er lidt svært at måle, hvor meget vinder jeg i sving og over rødder med de store dæk. Hvis jeg kan køre 2-3 km/t hurtigere hver gang jeg har et 90° sving og taber jeg mindre fart over rødder, er det måske hurtig vundet ind igen??

Har nu kørt med 2,4” dæk i en md. Og jeg er ikke rigtig solgt. De virker tunge og jeg føler ikke rigtig jeg har den ekstra kontrol i mine sving, som jeg havde på plus-bike i maj. Tror mine fælge er for smalle til 2,4”, selvom ETRTO siger noget andet.
Det bliver for meget ballondæk og jeg mangler kontant tilbagemelding fra mine dæk. Har svært ved at få en kontrollerede udskridning når jeg drejer. Har ikke rigtig tiltro til dem når de bliver presset. Hvad rødder angår, så er 2,4” bare for vilde. De moser sig bare igennem og jeg kan køre kraftige rod-stykker uden problemer. Køre med 10psi/0,7bar til mine 82 kg. Og det er ikke meget, men nok.
 


Så når alt kommer til alt, så skifter jeg nok tilbage til mine gode gl. 2,1”. Kunne måske overveje at sætte dem på til et løb som H12, hvor der er så mange rødder som der er. Men har man problemer med rødder og ikke søger ekstra fart i alle sving og jagter sek. kan de store dæk klart være en fordel. De er meget sjove at køre og hygge/lege på.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
Jakob Weensgaard - En MTB kører | 4400 Kalundborg - Danmark