Nye indlæg

 

Mit første 12 timers løb.

26-05-2014

Havde siddet og kigget byvejr på DMI hele ugen op til løbet, og den skiftede fra regn hele dagen, til sol, til regn, til overskyet…… Og så dagen før, lovede de 20-30mm om natten inden løbet.

Til alt held kom der kun meget lidt vand om natten og selve dagen blev høj sol = Perfekt vejr.

Skulle køre mit første 12 timers løb, og jeg havde valgt at det skulle være uden hjælper, selvom det på det kraftigste blev anbefalet på Stamina’s hjemmeside at man havde sådan en. Tænkte at hvis jeg havde lavet det hele klar inden, ville der ikke blive brug for en hjælper. Så med 20 flasker energidrik og en kasse gel var jeg klar til start.
 
Havde et håb om at komme på podiet, men det var kun et lille håb, da jeg jo ikke vidste hvordan jeg ville klare 12 timer i træk. Så planen var bare at køre med og så se hvad der skete under vejs.
 
Solo køre i øverste række og hold køre i nederste række.

Starten gik som forventet, Henrik A. kørte fra alt og alle, og vi andre kunne kæmpe om 2. pladsen. Jeg havde ikke rigtig nogen ide om hvem der ellers var hurtig, udover Lars E. som blev 3’er sidste år. Og han var da også med i den 4 mands gruppe som jeg var en del af fra start. Efter 4. omgange fik jeg fået et hul ned til de andre.

Og her mangle jeg så en hjælper, som kunne fortælle om jeg træk fra, eller om jeg var ved at blive hentet igen. De næste 6 timer kørte jeg uden at have styr på hvordan det går med tiden. Troede ikke det ville blive et problem, men det blev vildt hårdt, og til sidst vidste jeg ikke en gang hvad nr. jeg lå. Kun et kort stop hver 3. omgang for at skifte flasker, tømme lommen for brugte gel og nye gel med på tur.
 

Det var så først på 12-13 omgang, at jeg fik en melding fra en gl. bekendt (Peter) som tilfældigt stod og havde styr på min tid. Han nåede lige at råbe 11 min ned til nr. 3. Den information var rigtig rigtig rar at få. Den gav mig lige lidt energi til at sætte farten lidt op. Syntes ikke rigtig 11 min. var nok hvis jeg nu fik en defekt. Til alt held havde jeg ingen problemer med cyklen, så jeg sluttede på en rimelig sikker 2. plads med 16 min. ned til Lars E. Og 30 min. op til Henrik A.
 
Fra højre: Lars E. (3.) Henrik A. (1.) og mig selv (2.)

Havde været i gang i 11 timer og 40 min. uden at spise, kun energi vand og gel. Havde siden 4. omgang kørt med små mavekramper og havde det bestemt ikke godt, mens jeg var på cyklen.
Brugte de første 5 min. efter mål på at ligge fladt på ryggen og have ondt af mig selv. Det hjalp faktisk meget, og derefter få lidt brød, og slappe lidt af mens jeg pakkede mine ting sammen. Efter 30 min. havde jeg kun ondt i mine knæ og nakke, men det blev så også ved hele søndagen og nu mandag. Men jeg kan mærke fremgang og om et par dage er jeg nok helt frisk igen.

Der skal lyde en stor tak til alle bag Stamina12 for et kæmpe arbejde med at mærke ruten op, så der intet var at være i tvivl om. Alt virkede og selv solen havde de styr på i modsætning til DMI. Der var god stemning hele vejen rundt på sporet, og jeg hørte kun venlige ord når folk gav plads eller kørte forbi mig.

Som jeg har det lige nu, skal jeg ikke køre 12 timers igen, efter 3-4 timer var det ikke sjovt mere, kun hårdt hårdt arbejde at holde fart i cyklen. Men det kan jo være jeg kommer på bedre tanker, når jeg har fået det lidt på afstand.
 

Kommentarer

 • #1
 • Jesper Haslund
  18-12-2014 18:32
  Hej Jakob
  Har læst om dit flotte resultat til Stamina-sejt.
  Jeg kører med RMK og kører vel 3-4 gange om ugen.
  Har meldt mig til Stamina næste år i solo klassen, og vil i den forbindelse gerne have nogle råd om træning op til sådan et løb.
  Er det noget du vil dele ud af, du klarede det jo fantastisk, når man tænker på, at det var dit første.
  Ser frem til at høre fra dig.
  Mvh Jesper


 • #2
 • Weensgaard
  13-01-2015 16:16
  Her en kopi af mit svar til Jesper.

  Tak for de fine ord.

  Var nok også ret heldig, at alt lykkes for mig og det mere eller mindre gik som planlagt.  Du skal helt sikkert have en hjælper. Det er vildt hårdt, at køre uden at have styr på hvor man ligger.


  Træning:
  Det er en personlig ting som man ikke bare kan kopiere. Gør hvad der føles rigtig.
  Selv trænede jeg helt uden struktur, dog med mere og mere træning fra jan. Og frem. Startede i Jan. Med 1-2 gange om ugen, og sluttede med 3-4 gange 2 timer + Min 2 Lange trænings ture, på min 6 timer i forventet løbs fart, hvor du prøver at drikke og spise som til selve løbet. For at se hvordan kroppen arbejder med den energi man har valgt.

  Udstyr:
  Vær sikker på at dit grej spiller max, skift ikke noget på cyklen de sidste 14 dage, så det du har på cyklen er afprøvet og sidder som det skal. Lad være med at køre med noget som du kun tror holder. Det er for surt at have presset sig selv ud over alle grænser og så udgå efter 10 timer pga. udstyr. Mine sidste 2 timer var ikke fyldt med gode gearskift, men var ren overlevelse, hvor der blev skiftet gear midt på stigninger osv. Og så dur en halvgammel kæde ikke.

  Ha 2 af alt…. Hjelme, pedaler, sko, dæk, Cykel. Så vidt muligt have mulighed for at skifte hurtig ud hvis noget går i stykker. Igen surt at udgå fordi din sko revner eller klampen falder af.

  Kør klogt. Brug din energi med omtanke, lad være med at svinge op og ned i fart, men kør med et godt flow og brug bakkerne til at få fart til næste stigning. Allerede på 3 omgang begyndte jeg at gå, på den lange stigning bag stævnepladsen, for at spare energi. Jeg kunne mærke at jeg havde lagt lige hårdt nok ud, og de 30 sek ekstra det tog at gå den, betyder ikke noget på 12 timer, hvis det betyder at du kan holde farten i alt det andet. Ved ca. 8 omgang begyndte jeg at køre den igen, da jeg følte mig oven på.

  Tænk over hvordan du holder på styret, man bliver sjovt nok rigtig træt i fingrene af at holde fast, bremse og skifte gear. Så fra start kan det værre klogt at skifte måde man holder på, når der er transport stykker. Nakken bliver også øm, så fra start kan det også være smart at slippe styret og lige løfte sig op så man lige kan slappe hurtig af i nakken.
  Form er en ting, men uden nok energi under vejs virker motoren ikke, så drik og spis alt hvad du magter under vejs. Og så hold humøret oppe, hvis du ikke tror på det klare du det heller ikke.
  Nu ved jeg ikke hvordan du er som person, men planlæg så meget som muligt inden løbet. Pakke små færdige madpakker du hurtig kan tage med, og spise mens du cykler. Og gerne flere end du har brug for. Brød lyst/mørkt, kage, chokolade osv. Flere forskellige energidrikke, så du kan skifte smag under vejs. For du bliver helt sikkert træt af det, hvis det er samme smag i 12 timer. Og rent vand, når man bliver dårlig bare ved tanken om en slurk mere af energidrik.


1 

Skriv en kommentar

 
Jakob Weensgaard - En MTB kører | 4400 Kalundborg - Danmark